5.5.2023. održan Dan izvannastavnih aktivnosti

Uključenost u mnogobrojne izvannastavne aktivnosti koje se izvode u našoj školi sve je manja pa smo se odlučili za organizaciju Dana izvannastavnih aktivnosti kako bi učenike potaknuli na uključivanje. Željeli smo informirati i roditelje pa da nas u tome podupru.

Na Danu izvannastavnih aktivnosti, koji smo održali u petak, 5.5.2033., smo ponudili pregled ovogodišnjih aktivnosti. Učenici i posjetitelji su mogli vidjeti način i sadržaj odnosno rezultate rada na određenoj aktivnosti! Izostali su nam neki mentori/ voditelji koji su pak zadužili učenike i druge učitelje za prezentaciju rada/ rezultata. Više pod OPŠIRNIJE.

Ove godine izvodimo čak 22 izvannastavne aktivnosti, a od jeseni će ih biti i više.

Dan smo započeli okupljanjem u holu gdje su nam učenici uključeni u pjevački zbor razredne nastave otpjevali nešto iz svog repertoara, a kasnije su u jednoj učionici pjevali naučene pjesme i druge pjesme po vlastitom izboru. Učenici iz folklorne skupine su na kratkoj uvodnoj priredbi igrali kola i prikazali igru.

Učenici koji sudjeluju u izvannastavnoj aktivnosti dječje igre u jednoj su učionici pokazivali i igrali igre.

Cvjećari su izložili neke od svojih uradaka iz kreativnih radionica i sadili vani cvijeće. Njihove aktivnosti kroz godinu možete pogledati u ovoj prezentaciji.

Učenici su igrali i društvene igre.

Knjižničari su vježbali rad u knjižničnom programu (pretraga, zaduživanje i razduživanje knjiga).

Učenici iz vjeronaučne radionice su prodavali vlastoručno izrađeni nakit i tako prikupljali sredstva za humanitarnu međunarodnu organizaciju Marijini obroci.

Gitaristi koji pohađaju izvannastavnu aktivnost duhovna glazba prezentirali su u jednoj učionici do sada naučeno.

Literarno-dramska skupina je kazivala svoje tekstove koje su samostalno stvarali.

Članovi skupine stvaramo rukama su kroz slikokaz prikazali svoj rad kroz godinu.

Članovi likovne skupine su bili na raspolaganju za vodstvo kroz školu i prikaz svog rada – oslikavanja i uređenja škole.

Pjevački zbor predmetne nastave svoj rad uvijek prezentira na nastupima na školskim priredbama.

Kemičari su ponudili samostalno izvođenje pokusa.

Članovi skupine prva pomoć su demonstrirali kako se pripremaju za pružanje prve pomoći.

Fizičari su pripremili izložbu radova koje su radili tijekom ove školske godine.

Voditeljica izvannastavne aktivnosti putujemo svijetom bila je odsutna, ali je pripremila pregled rada kroz godinu.

Učenici koji su lani sudjelovali na Državnom natjecanju Sigurno u prometu pokazali su svoje vještine vožnje biciklom na poligonu koji su pripremili na sportskom igralištu ispred škole, a pozvali su i ostale učenike da pokušaju što spretnije i brže proći poligon. Sve to mogu vježbati na izvannastavnoj aktivnosti prometna kultura.

Nogometaši su demonstrirali nogometne vještine, tehnicirali su loptom i, naravno, igrali nogomet.

U holu su prezentirani i udarci u stolnom tenisu.

Ovdje pogledajte kako su se predstavile izvannastavne aktivnosti kreativna radionica i English club.

Dan smo zaključili dramatizacijom igrokaza Plesna haljina žutog maslačka članova recitatorske skupine.

Iako učenici najčešće nakon nastave ostaju na izvannastavnim aktivnostima, one nisu nastava i ne znače opterećenje učenika već služe zadovoljavanju potreba i interesa učenika. Opterećenje je dakle samo vremensko, jer treba razlikovati nastavu – u kojoj su obavezni sudjelovati svi učenici, na svim nastavnim satima i aktivnostima – od izvannastavnih aktivnosti u koje se učenici uključuju prema svojim sklonostima i interesima. Smatramo da djeca imaju sve manje obaveza kod kuće i ostaje im puno slobodnog vremena koje ne koriste na najbolji način. Nudimo alternativu sjedilačkom načinu života i predugom buljenju u raznorazne ekrane kroz mnoštvo sportskih, kreativnih i drugih aktivnosti.

Vjerujemo da se na Danu izvannastavnih aktivnosti niste uspjeli upoznati baš sa svim aktivnostima koje nudimo, ali se nadamo da ste pronašli nešto za sebe ili svoje dijete. Kako bismo se što bolje organizirali te prilagodili potrebama i interesima učenika, pozivamo sve učenike i roditelje naših učenika da sukreiraju ponudu izvannastavnih aktivnosti kroz ispunjavanje online upitnika.

Skip to content