„Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ i u našoj školi!

Naša se škola uključila u projekt „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“. To je projekt jačanja kapaciteta Dječjeg kreativnog centra DOKKICA i Udruge za razvoj zajednice KREAKTIVA za razvijanje održivih programa aktivnog uključivanja djece i mladih te opće populacije u popularizaciju STEM-a na području istočne Hrvatske…

Projekt se provodi u partnerstvu s Udrugom za razvoj zajednice KREAKTIVA, Sveučilištem Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Građevinskim i arhitektonskim fakultetom Osijek, Prehrambeno- tehnološkim fakultetom Osijek, i Tehničkom školom Nikole Tesle Vukovar. Projekt je namijenjen osnovnim školama na području Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije, a provodi se u školskoj godini 2022./ 2023. Program je kreirao tim stručnjaka i nudi interdisciplinaran način podučavanja kroz STEM radionice koje vode educirani studenti osječkog Sveučilišta. Cilj radionica je potaknuti interes djece za STEM kroz interaktivan, grupni rad uz vođene aktivnosti uz pomoć STEM učila.

U našoj je školi s učenicima 4.a i 6.a odrađena radionica KRIPTOGRAFIJA. Od drevnih vremena ljudi nastoje komunikaciju učiniti što sigurnijom. Krenuvši od starih naroda Arapa, Grka i Egipćana, preko brojnih kraljeva i careva pa sve do moderne vojske i špijuna, sve je pratio isti problem – kako poslati poruku odgovarajućoj osobi, a da ju neprijatelj ne otkrije. Iz straha da će informacije dospjeti u krive ruke osmislili su metodu šifriranja poruka – kriptografiju.

Cilj radionice je bio upoznati učenike s pojavom i razvojem kriptografije, dekriptiranjem i kriptiranjem poruka, s različitim napravama za kriptiranje te omogućiti povezivanje metode kriptiranja sa zaštitom podataka. Učenici su uživali u radu…

Uvjereni smo da su na radionici uspjeli postići zadane ciljeve! Zahvaljujemo „DOKKICA-i“ na suradnji, pomoći u poticanju interesa za STEM i zanimljivom proširenju ponude aktivnosti u našoj školi. Hvala i učiteljicama Tanji Babić i Nataši Ćoraš koje su animirale i potaknule učenike odnosno prijavile ih za sudjelovanje u projektu!

(Napomena: Opis projekta je preuzet iz brošure „Kreativna STEM revolucija u Slavoniji“ Dječjeg kreativnog centra DOKKICA. Više o projektu na www.stemslavonija.eu)

Skip to content