preskoči na sadržaj

Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci

Login

 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Kako pomažete roditeljima u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova?


e-novine

  

Priloženi dokumenti:
Crtic 1.wmv

Internet tražilice

Web preglednici

                

Mozilla Firefox    Opera        Google Chrom

                    

         Internet Explorer    Safari

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2015.

Ukupno: 701151
Danas: 36
Obavijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
POVRATAK UČENIKA RAZREDNE NASTAVE U ŠKOLU!
Autor: Marko Kovačević, 21. 5. 2020.

Poštovani roditelji/ skrbnici!

Promjenom epidemiološke situacije u našoj zemlji stvoreni su uvjeti za povratak SVIH UČENIKA RAZREDNE NASTAVE u školu u ponedjeljak, 25. svibnja 2020.

Iznimno je važno da su svi roditelji upoznati s Uputama HZJZ-a (Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi). Ovdje ćemo istaknuti najvažnije stvari iz spomenutih uputa, ali i Preporuka MZO (Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje od 25. svibnja 2020.).


Upute posebno naglašavaju: „Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.“

Dakle, epidemiolozi su napisali da su škole sigurne za učenike i zaposlenike. Od ponedjeljka, 25. svibnja 2020., svi roditelji mogu poslati učenike razredne nastave u školu.

 • Roditelji ne potpisuju izjave i šalju djecu u školu bez obzira na svoj radni status.
 • Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u nastavne grupe u školi, ali u međuvremenu moraju osigurati uvjete kod kuće za nastavu na daljinu i biti u svakodnevnom kontaktu s učiteljima i stručnim suradnicima u školi. Moguće je dakle da se učenici i naknadno uključe u već uspostavljene nastavne grupe.
 • Roditelji/skrbnici ne moraju dovoditi djecu u škole, ako ih dovode, ne ulaze u školsku zgradu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Sukladno odluci roditelja, učenici u školu dolaze sami, organiziranim prijevozom ili u pratnji roditelja, kao što bi dolazili da nema epidemije.
 • Roditelji ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19.
 • Roditelji ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19.
 • Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već se javljaju telefonom ravnatelju škole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, učitelji će odmah obavijestiti roditelje koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete.
 • Roditelji se ne okupljaju na ulazu u školsku zgradu.
 • Učenici prilikom ulaska u zgradu dezinficiraju ruke, a potiče se i često pranje ruku tekućom vodom i sapunom.
 • Preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra.
 • U razrednoj se nastavi izvode svi nastavni predmetni (obavezni i izborni; dakle i njemački jezik, engleski jezik i vjeronauk), ali se ne izvode izvannastavne aktivnosti, dok će se nastava Tjelesne i zdravstvene kulture te dopunska i dodatna nastava izvoditi u smanjenom opsegu. Učenici će tako u školi provoditi u prosjeku 4 školska sata dnevno.
 • Nastojat ćemo koliko je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove. Iz tog razloga ćemo organizirati početak i završetak nastave u razmacima od 5 minuta po razredu. Učenici 1. razreda tako trebaju u školu doći u 7:50. Učenici 2. razreda u školu dolaze u 7:55. Učenici 3. razreda u školu dolaze u 8:00 sati, a učenici 4. razreda u 8:05. Svi će učenici s nastavom završiti najkasnije do 11:30.
 • U školi će biti organizirana i prehrana na način da će učenici 1. razreda imati prehranu u isto vrijeme kao 2. razred, a učenici 3. razreda s učenicima 4. razreda (jedni u holu, drugi u blagovaonici).
 • Nije potrebno da svaka odgojno-obrazovna skupina ima poseban toalet već učenici toalet koriste jedan po jedan.
 • Učenici trebaju imati preobuću (papuče).
 • Male skupine djece mogu imati TZK i u dvorani (bez većeg fizičkog naprezanja).
 • Za učenike s Topole i Morganja bit će organiziran autobusni prijevoz: ujutro u uobičajeno vrijeme, a povratak kući u 11:30 ispred škole.
 • Idući tjedan je nastava organizirana prijepodne, a plan je da tako bude stalno. Točnu informaciju o tome dobit ćete tijekom idućeg tjedna.

Ponavljamo: stručnjaci tvrde da su škole sada sigurne za učenike i zaposlenike. Stoga u ponedjeljak, 25. svibnja 2020., pošaljite svoju djecu - učenike razredne nastave u školu.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju