preskoči na sadržaj

Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci

Login

 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Kako pomažete roditeljima u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova?


e-novine

  

Priloženi dokumenti:
Crtic 1.wmv

Internet tražilice

Web preglednici

                

Mozilla Firefox    Opera        Google Chrom

                    

         Internet Explorer    Safari

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2015.

Ukupno: 701152
Danas: 37
Obavijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
Informacije o povratku učenika razredne nastave (1. - 4. razred) u školu
Autor: Marko Kovačević, 3. 5. 2020.

Vlada Republike Hrvatske je u četvrtak, 23.4.2020., usvojila zaključak o planiranim mjerama za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti u kontekstu epidemije COVID-19. U 3. fazi spomenutih mjera planira se najranije 11. svibnja predškolce i učenike razredne nastave vratiti u škole.


Prošli tjedan Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio je Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 za ustanove ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja te osnovnoškolske ustanove u kojima je osigurana mogućnost zbrinjavanja djece rane i predškolske dobi te učenika koji pohađaju razrednu nastavu, a Ministarstvo znanosti i obrazovanja Preporuke za organizaciju rada u razrednoj nastavi i upute za vrednovanje i ocjenjivanje u mješovitom modelu nastave. Molim sve roditelje učenika koji pohađaju razrednu nastavu u našoj školi (1. - 4. razred) da se upoznaju s Uputama i Preporukama jer ćemo tijekom idućeg tjedna prikupljati informacije o tome koji će se učenici vratiti u školu kako bi mogli pripremiti sve potrebno i organizirati nastavu.

U nastavku donosim kratki pregled sadržaja oba dokumenta.

Predviđeno je dakle da se dio učenika razredne nastave (1. - 4. razred) najranije 11. svibnja 2020. vrati u škole. Boravak u vrtićima i školama potencijalno može predstavljati veći rizik za zarazu djece s COVID-19 nego je to obiteljski dom odnosno kućanstvo, posebno ako su ukućani uključeni u takav tip dnevnih obaveza da mogu dosljedno izbjegavati situacije povećanog rizika za zarazu COVID-19. Preporučuje se ostanak kod kuće djece i osoblja/djelatnika s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/ motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti. Škola i osnivači smo dužni osigurati uvjete za povratak učenika - skupine od maksimalno 9 djece, osigurati redovito pranje ruku i osigurati redovitu nabavu sredstva za dezinfekciju i čišćenje, toalet u neposrednoj blizini prostorije koji koristi isključivo ta odgojno-obrazovna grupa, izbjegavati fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove, organizirati dolazak djece iz raznih skupina i raspored zvona u različito vrijeme, preporuča se mjerenje tjelesne temperature bezkontaktnim toplomjerom svim djelatnicima svakodnevno kod dolaska i odlaska s posla i vođenje evidencije o tome... i još mnogo toga, što će biti iznimno teško.

Naglasci za roditelje (iz Preporuka MZO)

- Preporuča se ostanak kod kuće djece s kroničnim bolestima (respiratornim, kardiovaskularnim, dijabetesom, malignim bolestima, imunodeficijencijama, djece s većim tjelesnim/motoričkim oštećenjima) kao i djece čiji roditelji/skrbnici ili ukućani imaju jednu od navedenih bolesti.

- Potiče se ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati skrb kod kuće, s obzirom da broj djece u vrtićima i školama može biti takav da se mjere fizičkog razmaka u tim kolektivima neće moći poštovati.

- Roditelji/skrbnici dovode i odvode djecu u škole i vrtiće tako da, ako je ikako moguće, ne ulaze u ustanovu osim u krajnjoj nuždi, već dolaze do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 2 metra u odnosno na druge roditelje/skrbnike i djecu.

- Učenik dolazi i odlazi iz škole sa školskom torbom, ako nije omogućeno zadržavanje torbe u školi, te svoju opremu i pribor ne dijeli s drugim učenicama.

- Roditelj/skrbnik dovodi i odvodi dijete iz ustanove na način da je u pratnji jednog djeteta uvijek jedna odrasla osoba/roditelj/skrbnik.

- Kada je god moguće, u pratnji pojedinog dijeta uvijek je ista osoba ili se izmjenjuju dvije odrasle osobe.

- Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja živi u istom kućanstvu s djetetom te upravo ona osoba koja je, u odnosu na druge osobe koje bi mogle dovoditi i odvoditi dijete, uključena u takav tip dnevnih aktivnosti da je njena mogućnost zaraze s COVID-19 najmanja.

- Kada god je moguće, u pratnji djeteta treba biti odrasla osoba koja zbog starije životne dobi (65 i više godina) ili kronične bolesti ne spada u rizičnu skupinu na obolijevanje od COVID -19.

- Kada god je moguće, djecu iz svake odgojno-obrazovne skupine dovode i odvode roditelji/skrbnici u zasebno prethodno dogovoreno vrijeme različito za svaku odgojno-obrazovnu skupine, s razmakom od najmanje 10 minuta između dvije odgojno-obrazovne skupine.

- Roditelji se ne okupljaju na ulazu.

- Roditelji/skrbnici ne dovode niti odvode djecu iz ustanova niti ulaze u vanjske prostore (dvorište, vrt, igralište) i unutarnje prostore ako imaju povišenu tjelesnu temperaturu, respiratorne simptome poput kašlja i kratkog daha ili koji su pod rizikom da su mogli biti u kontaktu s osobama pozitivnim na COVID-19 ili su pod sumnjom da bi mogli biti zaraženi s COVID-19 ili su u samoizolaciji.

- Roditelj/skrbnik potvrđuje pisanom izjavom ravnatelju ustanove prije uključivanja djeteta u ustanovu da dijete nema simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja i to da je roditelj upoznat s Uputama HZJZ-a u cjelini.

Sa skupinom može raditi samo jedan učitelj (u našem slučaju učiteljica). Sve ostale predmete - vjeronauk, strani jezik, glazbenu kulturu (samo u 4. razredu) - učenici i dalje prate na daljinu! Dakle svi će učenici i ubuduće, barem djelomično pratiti nastavu na daljinu. Učenici koji neće nastavu pohađati u školi pratit će nastavu na Trećem, a podršku u tome će im i dalje davati njihove učiteljice. Svi učenici koji se neće vratiti u škole nastavit će dakle pratiti nastavu na daljinu, a učiteljice trebaju uskladiti ishode - oni u školi i u nastavi na daljinu trebaju biti jednaki. Prema Preporukama predviđa se nastava tjelesne i zdravstvene kulture, dopunska i dodatna nastava kao i izvannastavne akivnosti u manjem, reduciranom opsegu, pa bi tako učiteljicama ostalo oko 1 sat dnevno za komunikaciju i podršku učenicima koji nastavu prate na daljinu.

Zbog svega navedenoga, a i brojnih drugih razloga, potiče se ostanak kod kuće sve djece za koju se to može osigurati! Budući da će se nastava na daljinu i dalje održavati, potiče se nastavak obrazovanja djece razredne nastave od kuće, u svim situacijama kad je to moguće.

Naglašavam: prije povratka u školu roditelj će pisanom izjavom ravnatelju škole morati potvrditi da dijete nema simptome i bolesti, odnosno da nije u riziku, te da se radi o djetetu s oba zaposlena roditelja i to da je roditelj upoznat s Uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo u cjelini.

Tijekom idućeg tjedna ćemo dakle prikupljati informacije o tome koji će se učenici vratiti u škole i zatražiti od roditelja potpisivanje spomenute izjave. Pozivam roditelje da se detaljno upoznaju s Uputama HZJZ i Preporukama MZO!

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju