preskoči na sadržaj

Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci

Login

 

Kalendar
« Rujan 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Anketa
Kako pomažete roditeljima u obavljanju svakodnevnih kućanskih poslova?


e-novine

  

Priloženi dokumenti:
Crtic 1.wmv

Internet tražilice

Web preglednici

                

Mozilla Firefox    Opera        Google Chrom

                    

         Internet Explorer    Safari

Brojač posjeta
Ispis statistike od 11. 1. 2015.

Ukupno: 701152
Danas: 37
Obavijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
ZA RODITELJE: O vrednovanju i ocjenjivanju tijekom nastave na daljinu
Autor: Marko Kovačević, 8. 4. 2020.

Poštovani roditelji!

Već je 17 nastavnih dana nastave na daljinu iza nas. Nije izgledno da ćemo se tako skoro vratiti u školu, pa je vrijeme da se svi skupa pripremimo za vrednovanje i ocjenivanje rada učenika.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izdalo je Upute za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu. Ovaj dokument nije u cjelini namijenjen za čitanje roditeljima, ali dobro je da se roditelji upoznaju s glavnim uputama i onome što se od učenika očekuje na nekoj razini obrazovanja. Zato u nastavku donosim dio iz uputa koji je namijenjen roditeljima. 


Izdvojeno iz Uputa za vrednovanje i ocjenjivanje tijekom nastave na daljinu:

"Iako je to teško s obzirom na okolnosti, od roditelja se u nastavi na daljinu očekuje više nego u nastavi u školi jer su oni odrasle osobe koje s učenicima imaju izravan svakodnevni kontakt te je dobro da budu upoznati i s načinima vrednovanja i ocjenjivanja, sad u nastavi na daljinu više nego inače. Naime, sad im je cjelokupni proces učenja i poučavanja vidljiviji nego kad se veći dio toga procesa odvijao u školi, ali i zato što dolazi do pomaka u načinu vrednovanja i ocjenjivanja.

Roditelj treba osigurati i postaviti djetetu pravila škole u kući i odrediti vrijeme za učenje (osobito u predmetnoj nastavi u osnovnoj školi) – moramo biti svjesni da ni djeca ni roditelji ne doživljavaju svoj dom kao školu i smatraju kako se kod kuće radi samo domaća zadaća. To u ovim uvjetima više nije tako i na takav se način roditelji trebaju postaviti i prema djeci.

Roditeljska je uloga poticati dijete da samostalno odrađuje sve zadatke i ohrabriti ga da se za sve nejasnoće obrati učitelju. Odgovornost je roditelja da pomognu djetetu – ali ne i raditi umjesto njega. Iako je razumljivo nastojanje roditelja da učenici postignu bolje rezultate, a time i ocjene, pomoć roditelja ne smije prijeći u pisanje zadaća umjesto učenika, izradu radova koji učenici trebaju samostalno napraviti ili pritisak na učenike i nastavnike vezano uz bolje ocjene. Roditelji koji prelaze u pomoć koja to nije, štete razvoju odgovornosti i samostalnosti kod djece i umanjuju njihove šanse za samostalno snalaženje u procesu cjeloživotnog učenja i svakodnevnog rješavanja problema. Roditelji su ti koji moraju odgajati svoju djecu da ne varaju, ne prepisuju i da cijene rad, kako svoj, tako i tuđi.

Pritom roditelji trebaju surađivati s učiteljima, nastavnicima i stručnim suradnicima da bi osigurali opću dobrobit svoje djece, poticali ih na učenje, na istraživanje i dobru organizaciju vremena tijekom nastave na daljinu."

Cijeli dokument Uputa je dostupan ovdje, ali je i priložen ovoj obavijesti.

 

PODSJEĆAM: Učenici su dužni sudjelovati u nastavi na daljinu. Svako nesudjelovanje može dovesti do neusvajanja predviđenih ishoda i samim time do lošije, pa i negativne ocjene. Učenici koji imaju negativne ocjene iz razdoblja redovite nastave u školi trebaju kontaktirati učitelje i dogovoriti termine i načine ispravka negativne ocjene. Preduvjet za ispravak ocjene je svakako redovito sudjelovanje u nastavi na daljinu kao i ispunjavanje svakodnevnih školskih obaveza (rješavanje zadanoga u virtualnim učionicama)! Svi zajedno moramo pratiti rad učenika i poticati njihovu aktivnost i suradnju, kako s učiteljem, tako i s drugim učenicima.

[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju