2020-05-21 14:10:30

NASTAVAK IZVOĐENJA PROGRAMA PREDŠKOLE

Poštovani roditelji/ skrbnici!

Promjenom epidemiološke situacije u našoj zemlji stvoreni su uvjeti za POVRATAK DJECE UKLJUČENE U PROGRAM PREDŠKOLE u školu od ponedjeljka, 25. svibnja 2020.

Iznimno je važno da su svi roditelji upoznati s Uputama HZJZ-a (Upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije covid-19 vezano za rad predškolskih ustanova i razrednu nastavu od 1. do 4. razreda te posebne razredne odjele i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi). Ovdje ćemo istaknuti najvažnije stvari iz spomenutih uputa.

Upute posebno naglašavaju: „Rad u predškolskim ustanovama i školama u sadašnjim epidemiološkim uvjetima uz poštivanje ovih uputa smatra se jednako sigurnim za djecu i zaposlenike kao i rad od kuće odnosno ostanak kod kuće, te se omogućuje uključivanje sve djece u vrtiće i škole.“

Dakle, epidemiolozi su napisali da su škole sigurne. Stoga od ponedjeljka, 25. svibnja 2020., svi roditelji mogu dovesti djecu u predškolu (prema uobičajenom rasporedu skupina).

Roditelji ne potpisuju izjave i mogu dovesti/ poslati djecu u školu bez obzira na svoj radni status. Oni roditelji koji još uvijek imaju objektivne ili subjektivne razloge zbog kojih djecu ne žele poslati u školu, mogu i naknadno uključiti dijete u program predškole/ rad skupine. Roditelji/skrbnici dovode djecu samo do ulaza pri čemu zadržavaju distancu od najmanje 1,5 metra u odnosu na druge roditelje/skrbnike i djecu. Roditelji ne dolaze u pratnji djeteta ako imaju simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako im je izrečena mjera samoizolacije ili ako imaju saznanja da su zaraženi s COVID-19. Roditelji ne dovode dijete u ustanovu ako dijete ima simptome respiratorne bolesti (povišena tjelesna temperatura, kašalj, poteškoće u disanju, poremećaj osjeta njuha i okusa), ako ima izrečenu mjeru samoizolacije ili ako je dijete zaraženo s COVID-19. Roditelji/skrbnici dužni su izmjeriti tjelesnu temperaturu djetetu svaki dan prije dolaska u školu te u slučaju povišene tjelesne temperature ne smiju dovoditi dijete u školu već se javljaju telefonom voditeljici predškole i izabranom pedijatru/liječniku obiteljske medicine radi odluke o testiranju i liječenju djeteta. Djeca sa znakovima drugih zaraznih bolesti također ne dolaze u ustanovu. Ako djeca razviju simptome COVID-19 tijekom boravka u ustanovi, odgojiteljica će odmah obavijestiti roditelje koji u najkraćem roku trebaju doći po dijete. Roditelji se ne okupljaju na ulazu u školsku zgradu. Djeca prije ulaska u prostoriju gdje se izvodi program predškole trebaju oprati ruke tekućom vodom i sapunom. (Nije obavezna dezinfekcija prilikom ulaska u školu.) Djeca toalet koriste jedan po jedan. Preporučeno je poštivanje fizičke udaljenosti od 1,5 metra i što češće pranje ruku. Nastojat ćemo koliko je moguće smanjiti fizički kontakt (bliski kontakt) djece iz jedne odgojno-obrazovne skupine s drugom djecom, roditeljima/starateljima druge djece i drugim djelatnicima ustanove. Iz tog razloga ćemo organizirati početak i završetak programa predškole malo drugačije nego do sada: djecu u ponedjeljak treba dovesti u školu u 8:15. Po njih treba doći u 11:45. U školi će biti organizirana i prehrana. Idući tjedan ćemo napraviti obračun troškova prehrane za ožujak i svibanj.

Ponavljamo: stručnjaci tvrde da su škole sada sigurne. Stoga od ponedjeljka, 25. svibnja 2020., nastavljamo s izvođenjem programa predškole.


Osnovna škola fra Bernardina Tome Leakovića Bošnjaci